Oedeemtherapie.

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een lichaamsdeel. Dit ontstaat als er een verstoord evenwicht is tussen aanvoer en afvoer van het vocht. Symptomen hiervan kunnen zijn zwelling, een zwaar en/of vermoeid gevoel in de arm of het been, pijn of tintelingen, functieverlies of bewegingsbeperkingen van hand en/of arm en huidveranderingen. Er zijn verschillende soorten oedeem: lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

Lymfoedeem.

Lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van lymfebanen die het evenwicht in de lymfecirculatie verstoren. Er bestaan twee soorten lymfoedeem, primair en secundair. Aangeboren lymfoedeem noemen we primair lymfoedeem. Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren. Dit kan het gevolg zijn van bestraling, infecties, littekens, een ongeval, een operatie of na een borstamputatie en/of okselklierverwijdering.

Veneus oedeem.

Veneus oedeem is een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). De aders in de benen kunnen niet meer goed functioneren, waardoor ze het bloed niet meer goed terug kunnen pompen naar het hart. Het lymfsysteem moet hierdoor extra hard werken, maar kan het aanbod niet aan, waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van chronische veneuze insufficiëntie (CVI).

Lipoedeem.

Lipoedeem is een combinatie van vet (lip) en vocht (oedeem) dat zich ophoopt. Dit veroorzaakt zwelling die aanwezig is in de benen en soms de armen. De voeten en enkels blijven slank. Lipoedeem kan samengaan met lymfoedeem. In dit geval zijn ook de voeten gezwollen. Lipoedeem gaat gepaard met pijn, een zwaar gevoel, koud gevoel en er kunnen fijne putjes in de huid ontstaan (sinaasappelhuid). Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden.

De behandeling.

Voor de behandeling van lymfoedeem zijn er diverse mogelijkheden. Over het algemeen wordt eerst actief het vocht verdreven. Soms wordt na de behandeling een compressieverband aangelegd om het ontstaan van nieuw lymfoedeem te beperken. Ook kan gekozen worden voor lymftape. Een speciale tapetechniek tilt de huid iets op, waardoor de afvoer van lymfvocht gestimuleerd wordt. De combinatie met oefentherapie is essentieel voor slagen van de behandeling. Vaak worden therapeutische elastische kousen aangemeten. Hiervoor werken wij samen met Schmidt Medica.

Directe toegankelijkheid.

U heeft de mogelijkheid om zich zonder verwijsbriefje te melden bij de therapeut als er sprake is van een probleem met het bewegingsapparaat of wanneer vermoed wordt dat daar de oorzaak van de klachten zit. Na aanmelding bij de therapeut wordt er een afspraak gemaakt voor een screening, waarbij de fysiotherapeut moet beoordelen of de klacht in aanmerking komt voor behandeling.

Er wordt dus niet direct behandeld. Het kan zijn dat de therapeut tot de conclusie komt dat u niet in aanmerking komt voor behandeling of dat nader onderzoek door huisarts of specialist gewenst is. In overleg met u worden dan verdere stappen ondernomen.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Wendy Wichers

Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut
Lochem
Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram