hello world!
Published: 20 november 2020

Is rust echt nodig om te herstellen?

‘Hoe meer en zwaarder ik oefen, des te eerder boek ik progressie toch?’ Dit is wat ik vaak hoor in de praktijk, maar is FOUT.

Veel mensen hebben een schuldgevoel als ze een dag rust nemen. Iedere dag hard aan de slag met de oefeningen geeft ze het gevoel stappen te maken naar herstel. Echter is rust, naast voeding en de goede techniek, een van de componenten die ervoor zorgt dat je progressie boekt. Voldoende rust zorgt ervoor dat je sterker wordt! 

Progressie boeken door het nemen van rust noemen we ook wel supercompensatie.

Het lichaam reageert op de belasting die het krijgt. Je belast je lichaam, waardoor je weefsels beschadigt. Echter heeft je lichaam het geweldige vermogen zichzelf te herstellen. Door het geven van de juiste hoeveelheid belasting, is je lichaam zelfs in staat op een hoger niveau te herstellen dan de oorspronkelijke situatie. (zie de grafiek) Over een langere periode betekend dit dat je progressie boekt. De kunst is wel om de nieuwe trainingsprikkel te geven op het moment dat het herstel het hoogst is. Je hersteltijd is onder andere afhankelijk van de intensiteit van je inspanning, je fysieke toestand en leeftijd.

Twijfel je hoeveel rust goed voor je is? Wij helpen je graag!

Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram