Schouder.

Heeft u last van schouderklachten en kunt u de schouder moeilijk bewegen door de pijn? Schouderklachten kunnen pijnlijk en langdurig zijn. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met nekpijn of hoofdpijn. De klacht kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkeerde houding, verkeerde beweging, een ongeluk of overbelasting. Vaak is het een combinatie van factoren die de pijn in stand houdt. Wij helpen u graag verder de oorzaak van de klacht aan te pakken.
slijmbeursontsteking
Tussen het dak van de schouder en de kop van de bovenarm is een kleine ruimte. Hier bevindt zich de slijmbeurs die geïrriteerd kan zijn door een verkeerd bewegingspatroon.

Oorzaak
Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking.

Symptomen
Een slijmbeursonsteking kan hevige pijnklachten veroorzaken. Die pijn kan al in rust aanwezig zijn en verergeren bij bewegen van de arm. Met name heffen van de arm is pijnlijk.

Behandelingen
In eerste instantie is rust essentieel. Later kan fysiotherapie helpen de klachten verder te verminderen.

peesirritatie
Kop en kom worden bij elkaar gehouden door sterke banden en vijf pezen. Door een verkeerd bewegingspatroon kunnen pezen geïrriteerd raken of zelfs deels of geheel scheuren.

Oorzaak
Een acute blessure kan de oorzaak zijn van een peesbeschadiging. Bijvoorbeeld bij een val op schouder of het uit de kom gaan van de schouder. Sporten waarbij dit gezien wordt zijn judo, wielrenner, werpsporten. Pezen kunnen ook beschadigen door overbelasting of doordat de ruimte waar de pees doorheen loopt te klein is. Op oudere leeftijd kunnen peesblessures spontaan optreden. Dit behoeft echt niet altijd klachten te geven. Voor het herstel van peesweefsel is een goede gezondheid nodig. Dit houdt in goed slapen, niet roken, gezonde voeding en veel beweging.

Symptomen
In de eerste dagen na het oplopen van de irritatie of peesscheuring is er vaak pijn ook in rust. Na een aantal dagen is er met name pijn tijdens bepaalde bewegingen van de arm. Ook kan de kracht in de arm verminderd zijn.

Behandelingen
Peesirritatie kan verholpen worden door fysiotherapie. Is er sprake van een peesscheuring, kan optimale training de taak van de gescheurde pees overnemen. Ook zijn er operatieve mogelijkheden, afhankelijk van de leeftijd.

instabiliteit
Het schoudergewricht bestaat uit een grote kop en een kleine kom. Het gewricht wordt gestabiliseerd door kapselbanden, maar met name door vijf spieren die ook wel de cuff worden genoemd. Stabiliteit van een gewricht wordt gewaarborgd door verschillende factoren. Enerzijds zijn dit het kapsel en de banden van het gewricht, anderzijds spieren en zenuwen die de spieren aansturen. Wanneer er sprake is van instabiliteit is de werking van een of meerdere van bovenstaande factoren verstoord.

Oorzaak
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor instabiliteit van de schouder. Een beschadiging, bijvoorbeeld na een val, kan instabiliteit geven. Ook kan het veelvuldig oprekken van kapsel en banden, bijvoorbeeld bij werpsporters, in de schouder leiden tot instabiliteit.

Symptomen
Instabiliteit kan pijnklachten geven, zeker wanneer de kop van de arm teveel kan bewegen t.o.v. de kom. Verder kan er een instabiel gevoel ontstaan, oftewel het gevoel niet de volledige controle te hebben over alle bewegingen. Bij ernstige instabiliteit kan de schouder zelfs luxeren (uit de kom gaan) of de neiging hebben tot luxatie.

Behandelingen
Er zijn goede behandelmogelijkheden voor instabiliteit. in eerste instantie kunnen spieren en pezen rondom de schouder getraind worden. Wanneer dit onvoldoende uitkomst biedt zijn er operatieve mogelijkheden. Dit gaat vaak om langere trainingstrajecten.
frozen shoulder
Rondom de schouder bevindt zich het gewrichtskapsel. Dit kapsel kan gaan verkleven. We kunnen drie fasen onderscheiden. Fase een; ontstekingsfase. Pijn staat op de voorgrond. Fase twee; vriezende fase. De schouder wordt stijf, bewegingsmogelijkheid wordt beperkt en de pijn komt op de achtergrond. Fase drie; ontdooiende fase. Bewegingsmogelijkheid neemt toe. Dit geheel duurt ongeveer 1,5 jaar. 

Oorzaak
De daadwerkelijke oorzaak is onbekend. Wel zijn er factoren die het ontstaan van een frozen shoulder verhogen zoals langdurige rust van de schouder en overbelasting. Een frozen shoulder komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voornamelijk vrouwen boven de 40 jaar bij de niet dominante zijde. Een verhoogd risico hebben mensen met DM en schildklierafwijkingen.

Symptomen
Pijn, stijfheid en een beperkte bewegingsmogelijkheid. 

Behandelingen
Onze fysiotherapeuten kijken in welke fase u zich bevindt. Afhankelijk van de fase wordt gekeken naar behandelmogelijkheden bestaande uit voorlichting, mobilisaties en oefentherapie. Een injectie met corticosteroïden kan in de eerste fase de pijn verminderen. Dit gaat in overleg met de huisarts.
artrose
Oorzaak
Slijtage van het schoudergewricht. Dit betekend dat het kraakbeen aangetast is waardoor er een bewegingsstoornis ontstaat in het gewricht van de schouder.

Symptomen
Pijn en stijfheid van de schouder waardoor de beweeglijkheid afneemt.

Behandelingen
Door manuele mobilisatietechnieken wordt de beweeglijkheid verbeterd. De artrose wordt niet minder, maar de klachten nemen door het beter bewegen van de schouder af. Advies, houding en oefentherapie spelen hierin een essentiële rol.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Edith Paradijs

Directeur en Eigenaar, Master Manueel therapeut
Lochem

Bart Vos

MSc Manueel therapeut, Fysiotherapeut
Lochem
Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram