Rug.

Heeft u last van de rug? Enkele symptomen daarvan zijn pijn, bewegingsbeperking en stijfheid van de rug. Dit kan gepaard gaan met uitstralende pijn en tintelingen in been en/of voet.

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het behoort tot de top drie van meest voorkomende klachten bij fysiotherapeuten en huisartsen. Door de klachten kunt u erg belemmerd worden in de dagelijkse activiteiten. Heeft u acute klachten, blijf bewegen. Wij kunnen u hierbij helpen om dit gedoseerd op te bouwen. Daarnaast kan manuele therapie de klacht verminderen. Hierbij worden manipulaties toegepast om de bewegingsvrijheid van de wervel of het gewricht te vergroten en een eventuele blokkade op te heffen.
hernia
Oorzaak
Het uitstulpen van de kern van de tussenwervelschijf die op de zenuw drukt.

Symptomen
Een hernia geeft vaak pijn in de rug en een schietende pijn in het been. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, doofheidsgevoel en een verminderde kracht in het been en/of de voet.

Behandelingen
De hernia zelf kan niet verholpen worden. Deze zal in verloop van tijd zelf verminderen door natuurlijk herstel. Om het herstel te fasciliteren is het van belang de omliggende spieren en gewrichten zo optimaal mogelijk te laten bewegen. Advies, houding en oefentherapie spelen hier een essentiële rol in.

instabiliteit
Oorzaak
Door laxiteit van het kapselbandapparaat van de rug en verminderde sturing van de omliggende spieren. Dit kan aangeboren zijn, maar ook veroorzaakt worden door een trauma.

Symptomen
Pijn en vermoeidheid in de rug met name bij lang staan, lang zitten en slenteren. Dit gaat gepaard met stijfheid en soms uitstraling in bil of been.

Behandelingen
Mobiliseren van de geblokkeerde gewrichten, rekken van de omliggende spieren, houdingscorrectie en adviezen. Daarnaast is oefentherapie van uiterst belang.

blokkades in de rug
Oorzaak
Bewegingsbeperking in de lage rug die veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde houding, snelle beweging, stress en instabiliteit van de omliggende gewrichten.

Symptomen
Pijn en bewegingsbeperking in de rug en een verhoogde spierspanning. Soms gaat dit gepaard met uitstraling in de bil en het been.

Behandelingen
Mobiliseren van de geblokkeerde gewrichten, rekken van de omliggende spieren en houdingscorrectie en adviezen.

piriformissyndroom
Oorzaak
De oorzaak is onbekend. Het vermoedden is dat de peervormige spier (de piriformis) in de bil verkort en pijnlijk is en de zenuw comprimeert. Tegenstanders beweren dat het referred pain is vanuit de rug.

Symptomen
Pijn in de bil met uitstraling in het been.

Behandelingen
Specifieke massage en rektechnieken voor de bilspier. Daarnaast kan dry needling toegepast worden. Soms ook core stability training en mobilisatie van de gewrichten van de lage rug.

SI klachten
Oorzaak
Verminderde beweeglijkheid en/of vergrote beweeglijkheid van de lage rug en het SI gewricht. Dit wordt vaak veroorzaakt door een misstap, tijdens of na zwangerschap en secundair bij rugklachten door een verminderde sturing van spieren.

Symptomen
Pijn in de bekkenregio/pijn in de bil. Soms kan dit gepaard gaan met uitstraling in het been tot aan de knie.

Behandelingen
Afhankelijk van wat de oorzaak is van de klacht. Dit varieert van mobilisatie van de lumbale wervelkolom en SI gewricht en/of core stability training.

stenose
Oorzaak
Door slijtage van de wervelkolom ontstaat er een vernauwing van de diameter van het wervelkanaal waar het ruggenmerg doorloopt.

Symptomen
Pijn en stijfheid in de rug, met name tijdens het lopen in de benen. Klachten verminderen bij het zitten en het voorover buigen.

Behandelingen
Advies, houding en het trainen van de spieren rondom de rug spelen hierin een essentiële rol.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Edith Paradijs

Directeur en Eigenaar, Master Manueel therapeut
Lochem

Bart Vos

MSc Manueel therapeut, Fysiotherapeut
Lochem
Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram