Knie.

Pijn in de knie, bijvoorbeeld na het sporten of na een lange wandeling? De meeste knieklachten worden gezien bij fanatieke sporters of ouderen. Bij sporters is de klacht meestal acuut, waar die bij ouderen meestal chronisch is door slijtage van de knie. Naast genoemde kunt u natuurlijk ook om een andere reden last hebben van de knie, vaak door een vorm van overbelasting.
knieschijf
Pijnklachten rondom de knieschijf (patella) is een veelvuldig gezien probleem binnen de sportgeneeskunde. Het kan zich bij sporters van alle leeftijden voordoen, het vaakst worden de klachten gezien bij jonge vrouwen.

Oorzaak
Klachten rondom de knieschijf kunnen vele oorzaken hebben, zoals overbelasting, een trauma en een disbalans in spierkracht. Ook kunnen er anatomische oorzaken zijn, zoals een doorgezakte voet of een te ver naar binnen gedraaid bovenbeen, welke invloed hebben op de stand van de knie.

Symptomen
Pijn die vaak moeilijk te lokaliseren is en zich rondom of achter de knieschijf bevindt. Vaak neemt de pijn toe bij kracht zetten op een gebogen been, zoals traplopen en fietsen. Ook lang zitten met gebogen benen of rennen kunnen problemen geven.

Behandelingen
Er zijn goede behandelmogelijkheden voor knieklachten. Eerst zal bekeken moeten worden wat de oorzaak van de klachten is. Enkele behandelopties zijn: advies, tapen, dry needling, rekoefeningen en oefentherapie.

kraakbeen
In de knie vormen de uiteinden van het bovenbeen en onderbeen samen een gewricht. Verder is er de knieschijf die een gewricht vormt met het bovenbeen. De botstukken zijn bedekt met een laagje weefsel dat ze beschermt, het kraakbeen. Kraakbeen problemen kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Oorzaak
Kraakbeenproblemen kunnen langzaam ontstaan door achteruitgang van kwaliteit van het weefsel, bijvoorbeeld door ouderdom of door onderbelasting. Ook kan er na een trauma kraakbeenschade ontstaan. Zo kan er een stukje kraakbeen losraken bij een forse verdraaiing van de knie.

Symptomen
De symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de kraakbeenschade. Over het algemeen gaan kraakbeenproblemen gepaard met pijn, zwelling, slotklachten en het verzwikken van de knie. Dit laatste kan gepaard gaan met pijn.

Behandelingen
Kraakbeen herstelt moeizaam, echter zijn er vaak goede mogelijkheden om pijnklachten en/of zwelling te verminderen en de functie van de knie te verbeteren. Dit kan middels oefentherapie.

meniscus
In de knie bevinden zich twee menisci. Eén aan de buitenzijde en één aan de binnenzijde van de knie. De meniscus zorgt dat de knie makkelijker beweegt en is een schokdemper voor het kraakbeen en bot in de knie. Een meniscusletsel kan bij iedereen voorkomen, echter wordt het veel gezien bij sporters.

Oorzaak
De meniscus kan scheuren door een trauma. Ook kan een scheurtje in de meniscus ontstaan doordat de kwaliteit van het weefsel is afgenomen.

Symptomen
Meniscusletsel kan gepaard gaan met pijn en zwelling van de knie. Vaak wordt de pijn gevoeld aan de binnen of buitenzijde van de knie. Ook kan het aanvoelen alsof de knie ‘op slot’ slaat bij bepaalde bewegingen. Het komt vaak voor dat de knie niet volledig kan buigen of strekken en hurken pijnlijk is. Zijn de slotklachten na een trauma dermate groot dat uw de knie niet meer kunt strekken of buigen, ga dan direct naar het ziekenhuis of neem contact op het uw huisarts.

Behandelingen
In de acute fase kunnen adviezen van een sportfysiotherapeut helpen de zwelling en pijn te verminderen en zo snel als mogelijk het looppatroon te herstellen. Het is belangrijk dat de beweeglijkheid van de knie snel verbetert. Wanneer de klachten niet verdwijnen of de knie ernstig beperkt is wordt veelal gekozen voor operatieve behandeling van meniscusletsels.
voorste kruisband letsel
De voorste kruisband bevindt zich midden in de knie. Dit voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar voren schuift. Vooral bij intensieve sporters heeft het voorste kruisband letsel een groot gevolg. Met name bij draaibewegingen kan deze kapot gaan. Sporten waarbij dit vaak optreedt is voetbal, rugby, basketbal, korfbal en skiën. 

Oorzaak
Het is vaak een aanwijsbaar moment. Vaak bij een onverwachte beweging van het lichaam waarbij de gebogen knie verdraaid wordt.

Symptomen
Tijdens de verdraaiing een knappend gevoel en/of geluid. Korte tijd na het letsel wordt de knie dik. Steunen is vervolgens pijnlijk en de knie voelt instabiel.

Behandelingen
Bij een gedeeltelijke scheuring van de voorste kruisband is training nodig om de spieren te versterken en de klachten te verminderen. Bij een volledige scheuring kan een operatie nodig zijn. Eerst wordt conservatief beleid ingezet. Tijdens de ingreep wordt de gescheurde kruisband vervangen. Deze reconstructie wordt uitgevoerd met peesweefsel elders uit het lichaam (hamstring of kniepees). Na deze operatie is er intensieve training nodig om te herstellen.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Wendy Wichers

Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut
Lochem
Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram