hello world!
Published: 16 juli 2020

Is trainen vóór een operatie effectief?

In deze tijd hebben operaties een hele periode niet door kunnen gaan. Denk hierbij aan operaties als: Total knee, Total hip, voorste kruisband, schouderoperaties, hartoperaties. De ziekenhuizen starten weer op om deze operaties weer door te laten gaan. Het kan zijn dat je een operatie te wachten staat. Je hebt de datum, je weet wanneer je onder het mes moet, maar wat kun je doen om deze operatie zo goed mogelijk  in te gaan en je revalidatie te bevorderen? Wat voor veel mensen helder is, is dat er tijdens een operatie structuren worden vervangen of gerepareerd. Denk hierbij aan spieren, botten, pezen. Hierna ga je postoperatief trainen. Dat is trainen naeen operatie om ervoor te zorgen dat je na de ingreep weer kan terug keren na de normale dagelijkse activiteiten  of een bepaalde sport. 

Wij willen jullie kennis laten maken met preoperatief trainen. Dat is trainen voor een operatie. Uit onderzoek van het UMCG (2018) blijkt dat 86% van de mensen die 4 weken voor hun operatie 3x per week kracht en conditietraining doen weer in dezelfde conditie of zelfs beter zijn als het moment waarop de diagnose werd gesteld. Bij mensen die niet trainen voor een operatie was dit percentage maar 40%. 

Voordelen van preoperatief trainen:

  • de operatie ingaan met een goede lichamelijke conditie, zorgt voor een sneller herstel
  • vermindert het risico op complicaties
  • vermindert een onnodig lang ziekenhuisverblijf
  • vermindert langdurig / blijvend functieverlies

Hoogleraar fysiotherapie aan de Universiteit Maastricht, Nico van Meeteren,  zegt het volgende: “We blijven maar studeren, terwijl we dit soort trainingsprogramma’s al tien jaar geleden hadden moeten invoeren. Er is overweldigend bewijs dat fitte patiënten met een goede levensstijl een operatie beter doorstaan, maar de patiënt komt lopend het ziekenhuis in en wordt meteen in bed gestopt. Dat is onze zorgcultuur. Terwijl die patiënt juist dat bed niet in moet.”

Belangrijk is dus om fit een operatie in te gaan en na je operatie zo snel mogelijk in beweging te zijn. Deze fitheid kun je krijgen door 4 weken voor een operatie preoperatief te gaan trainen. Hierdoor is je conditie beter en bestaat de kans dat je fitter een operatie uitkomt. Dit is gunstig voor je revalidatieproces. 

Wilt u toch meer weten of heeft u een vraag dan kunt u uw vraag/opmerking mailen naar carmen@fysioterhorst.nl

Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram