hello world!
Published: 12 augustus 2020

Heb ik een spierknoop?

Je hoort het vaak voorbij komen: ‘’Volgens mij heb ik een spierknoop’’. Maar wat zijn spierknopen nu precies?

Een andere benaming voor spierknopen zijn triggerpoints. De spier verkrampt als het ware, waardoor u de pijn ervaart. Triggerpoints kunnen in het hele lichaam voorkomen; onder andere nek, schouder, rug en been. Wanneer er op een triggerpoint gedrukt wordt, geeft het vaak direct de herkenbare klachten. Deze pijn kan lokaal gevoeld worden, maar ook op een andere plek in het lichaam. Kenmerkend is dat de pijn de hele dag door zeurend aanvoelt. 

Veel voorkomende oorzaken:

  • verkeerde houding
  • overbelasting (bv een herhalende beweging uitvoeren of te zwaar tillen)
  • stress
  • acuut trauma (bv een misstap bij sport)

Kan fysiotherapie mij helpen?
Jazeker! Waar komt de klacht vandaan? Als eerste wordt er gekeken wat de oorzaak is. Belangrijk om hier mee aan de slag te gaan. Vaak gebeurt dit in de vorm van oefentherapie om de plek van de oorzaak te versterken. Om de pijnlijke plek zelf aan te pakken, wordt er druk uitgeoefend op een triggerpoint. Dit heeft als doel om de verkramping in de spier op te heffen, zodat de spier weer zijn functie kan uitoefenen. Een andere behandelmethode is Dry Needling. Nog wat oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan kunnen de klacht verder verhelpen.  

Hoe voelt het na de behandeling?
Nadat je bij de fysiotherapeut bent geweest kan de behandelde spier stijf/beurs aanvoelen. Ook kan het aanspannen van de spier pijnlijk zijn. Langzaam zal je merken dat de pijn steeds verder afneemt. 

Wil je nou meer weten over triggerpoints of de behandeling ervan? Kijk op onze site of stuur gerust een mailtje naar femke@fysioterhorst.nl

Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram