Dry Needling.

Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen door middel van het gericht aanbrengen van een naaldje in de spier. Deze verhardingen worden in vaktermen ook wel ‘myofasciale triggerpoints’ genoemd. Een triggerpoint is een pijnlijke plek in de spier die naast de lokale pijn ook pijn ‘op afstand’ kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats kunt voelen dan waar wij de oorzaak van de pijn vaststellen. De triggerpoints kunnen pijn, stijfheid en/of een verminderde kracht in de betrokken spier veroorzaken. Hierdoor zult u uw bewegingspatroon aanpassen.

De behandeling.

Door het gericht aanbrengen van een naaldje in de spier worden het triggerpoint ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Bij het aanprikken van de triggerpoint, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort krampgevoel, waarna de spier ontspant. U zult snel verbetering merken in de pijnklachten die afnemen en de bewegelijkheid die toeneemt.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam aangebracht die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en geeft ontspanning in de aangedane structuur.

Spierverhardingen.

Een spierverharding is een pijnlijke plek in de spier die naast een lokale drukpijn ook vaak een, voor u herkenbare, pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van de pijn vaststellen.

Hoe uiten spierverhardingen zich?

 pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
 verminderde kracht in de spier
 pijnklachten en ontwijkend pijngedrag
 reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan spierverhardingen?

 acuut: door een verkeerde beweging of een ongeluk
 chronisch: door langdurige verkeerde houding of overbelasting
 langdurige overbelasting van b.v. arm, nek of schouder (RSI, CANS)
 overbelasting bij sporters
 beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscus of hernia
 langdurige afwezigheid van beweging, b.v. door een gipsverband
 psychische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (b.v. ontstaan door botbreuken)
 chronische infectie of allergieën
 strakke kleding of riem, dragen van een rugzak

Werkwijze fysiotherapeut.

De fysiotherapeut zal teneerste door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Vervolgens worden de spieren onderzocht die de klachten zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. De behandeling richt zich op het ‘deactiveren’ van de spierverharding. Via gericht prikken met een naald worden de spierverhardingen behandeld. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar andere spieren.

Het inbrengen van de naald voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten of dat u zich even naar en vermoeid voelt. Dat herstelt zich snel.

Wat gebeurt er na de behandeling?

U krijgt oefeningen mee voor thuis om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven.

Directe toegankelijkheid.

U heeft de mogelijkheid om zich zonder verwijsbriefje te melden bij de therapeut als er sprake is van een probleem met het bewegingsapparaat of wanneer vermoed wordt dat daar de oorzaak van de klachten zit. Na aanmelding bij de therapeut wordt er een afspraak gemaakt voor een screening, waarbij de fysiotherapeut moet beoordelen of de klacht in aanmerking komt voor behandeling.

Er wordt dus niet direct behandeld. Het kan zijn dat de therapeut tot de conclusie komt dat u niet in aanmerking komt voor behandeling of dat nader onderzoek door huisarts of specialist gewenst is. In overleg met u worden dan verdere stappen ondernomen.

Uw behandeling zonder verwijzing door een arts.
Afspraak mogelijk binnen 24 uur.

Wij hebben een contract met alle verzekeraars; de vergoeding is afhankelijk van uw polis.
Maak een afspraak

Edith Paradijs

Directeur en Eigenaar, Master Manueel therapeut
Lochem

Wendy Wichers

Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut
Lochem
Fysiotherapie Veeze
Francois Ballochilaan 83
7242AS Lochem
0573.254287
routebeschrijving
usermap-markertable linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram